Vinkit perintömetsän hyödyntämiseen ja verotukseen

Perinnöksi saatu metsä tuo mukanaan monia mahdollisuuksia, mutta myös vastuuta. Perinnön saajan kannattaa miettiä huolella metsänsä tulevaisuutta.

Esa Viitarinne

Esa Viitarinne

Metsäomaisuuden hallinnointi, käyttö ja mahdollinen myynti ovat kysymyksiä, joihin perinnönsaajan on syytä perehtyä huolella. Metsäomaisuuden hallinnoinnissa päätöksenteko on helpompaa, jos perinnönsaajia on vain yksi, mutta usein heitä on useampia. Myös leskellä on oikeuksia, jotka tulee huomioida. Tärkeintä on yksin tai yhdessä kartoittaa tavoitteet perintömetsälle ja miettiä, mitkä vaihtoehdot sopivat parhaiten omaan tilanteeseen. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia tapoja hyödyntää perittyä metsää, annamme vinkkejä päätöksenteon tueksi ja perehdymme keskeisimpiin verotuksellisiin näkökulmiin.

Kolme vaihtoehtoa perintömetsän hyödyntämiseen

1. Päätä, haluatko pitää perintömetsän vai myydä sen

Tärkein päätös on, että haluatko pitää perintönä saadun metsän omistuksessasi. Jos metsäomistaminen ei tunnu luontevalta, kannattaa myymistä harkita.  Metsätiloilla on toimivat markkinat ja myyminen on melko vaivatonta ammattilaisen avulla. Myynnistä kannattaa aina keskustella Metsätilat.fi-kiinteistönvälittäjän kanssa. Hän osaa kertoa perintömetsällesi oikean hinnan ja muut myyntiin liittyvät seikat. Lue sivuiltamme Ohjeet myyjälle.

2. Metsänomistajana jatkaminen

Metsänomistaminen tuo tuloja ja taloudellista turvaa. Monille sukupolvien jatkumo sekä luonto- ja virkistysarvot ovat tärkeitä ja perintömetsä halutaan siksi säilyttää omassa omistuksessa. Hyvään metsänhoitoon ja oikea-aikaisiin hakkuisiin kannattaa tällöin panostaa, niin saat perintömetsästäsi tasaisesti tuottoa ja samalla pidät huolta metsän elinvoimaisuudesta ja hiilensidonnasta.

Yhteisomistustilanteissa on hyvä käydä heti alussa osakkaiden kesken pelisääntökeskustelu. Puukaupat ja muut metsätalouden toimet vaativat osakkaiden yksimielisyyden. Mikäli osakkailla on toisistaan poikkeavat tavoitteet tai arvot, voi päätöksen teko olla hankalaa. Tällöin perinnön jakaminen tai osuuksien lunastaminen muilta osakkailta voi olla järkevää. Omistusjärjestelyissä täytyy aina huomioida myös verotukselliset asiat, joten kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jolta saa neuvot päätöksentekoon ja avun omistusjärjestelyjen toteutukseen.

3. Yhteismetsään liittyminen

Perintömetsän voi myös liittää osaksi yhteismetsää. Yhteismetsään liitettäessä metsä siirtyy yhteismetsän omaisuudeksi ja vastaavasti saat perintömetsäsi arvoa vastaavan määrän yhteismetsän osuuksia. Päätöksiä yhteismetsässä tekevät yhteismetsän osakkaat ja yhteismetsä jakaa tuottonsa osakkailleen osuuksien mukaisesti. Yhteismetsissä tuotto on tasaista ja se on helppo tapa omistaa metsää.

Verotus ja perintömetsä

Perittyyn metsään liittyy myös huomattavia verotuksellisia kysymyksiä, jotka on syytä huomioida ennen suuria päätöksiä.

Perintöverotus ja metsän arvo
Metsästä maksettava perintövero määräytyy sen perintöverotusarvon perusteella. Perunkirjoitusta varten kannattaa teettää ammattilaisella arvio, jossa määritetään perintömetsän todellinen arvo. Tämä arvo toimii myös lähtökohtana, jos päätät myöhemmin myydä metsän.

Luovutusvoittovero myynnissä
Jos päätät myydä perintömetsän, myynnistä syntyvä voitto on verotettavaa tuloa. Verotettava luovutusvoitto lasketaan vähentämällä myyntihinnasta metsän perintöverotusarvo sekä myyntiin liittyvät kulut.

Perintöverotuksen oikaisu on myös mahdollinen, jos myyt perintömetsän perinnönjättäjän kuolinvuotta seuraavien 3 kalenterivuoden aikana. Perintöverotusta oikaisemalla voit selvitä vähemmillä veroilla, jos perintömetsän myyntihinta on ollut korkeampi kuin perintöverotuksessa käytetty arvo. Huom! Oikaisuvaatimuksen tulee olla verottajalla määräpäivään mennessä.

Metsätalouden verotus
Jos päätät hyödyntää metsää taloudellisesti, esimerkiksi myymällä puuta, tulot verotetaan pääomatuloina. Tuloista voi vähentää metsänhoitoon liittyviä kuluja. Metsätaloutta voi harjoittaa kuolinpesänä tai perinnönjaon jälkeen metsäyhtymänä. Metsäyhtymänä toimiminen on parempi ratkaisu pidempikestoisessa yhteisomistuksessa.

Perinnönjako vaihtoehtona myynnille
Jos metsä on osa kuolinpesää, sen jakaminen osakkaiden kesken voi olla vaihtoehto myynnille. Tällöin metsätila tai sen osuus siirtyy kunkin osakkaan omaisuudeksi, ja mahdollinen myöhempi myynti tapahtuu yksityishenkilönä. Perinnönjako on mahdollista toteuttaa siten, ettei siitä tule veroseuraamuksia. Perinnönjako kannattaa tehdä verotuksellisista syistä myös silloin, jos on tarkoitus ostaa muilta osakkailta heidän osuutensa perintömetsästä. Tämä on sekä ostajalle että myyjälle järkevää.

Perintömetsän myynti ja omistusjärjestelyt ovat monivaiheisia prosesseja, jotka vaativat huolellista suunnittelua ja avointa keskustelua osakkaiden kesken. Metsätilat.fi-välittäjät ovat asiantuntijoita metsätilakaupassa sekä muissa omistusjärjestelyissä. Haluamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut perintömetsäsi kanssa.

  • Osta
    • Myy
      • Myy tila tai kiinteistö
      • Myyntitoimeksianto
      • Metsätilat.fi palvelut
    • Ohjeet ja oppaat
    • Yhteystiedot
    • Tietoa palvelusta
    • Seuraa meitä

    © 2024 Metsätilat.fi

    • Tietosuojaseloste
    • Välittäjille
    Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.