Metsätilan mukana tulee muutakin kuin puita
Metsätilan mukana saat paljon muutakin kuin vain rajatolpin rajatun alueen. Mitkä niistä kuuluvat sinulle ja mitä kaikkea voit hyödyntää?
Suvi Kokkola
Metsätilan arvo markkinoilla perustuu pitkälti puuntuotantoon. Siihen vaikuttavat mm. maapohjan ravinteisuus, puusto ja saavutettavuus eli tiestö. Metsä ei kuitenkaan ole pelkkää puuta, vaan mukana tulee muutakin. Maa-aineksia, kasvillisuutta, eläimiä, ym. Mitkä niistä kuuluvat sinulle ja mitä kaikkea voit hyödyntää?
Käyttöoikeus ulottuu maan alle
Aloitetaan maan pinnan alta. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka syvälle maan pinnan alle saat kaivautua, en löytänyt, mutta omaan tavanomaiseen kotitarvekäyttöön, saat ottaa enintään 500 kuutiometriä maa-ainesta. Isommat määrät ja myynti vaativat luvat.
Jos satut omistamaan suota ja haluat jostain syystä nostaa turvetta, täytyy alle 10 hehtaarin alueella tapahtuva turpeenotto omaan käyttöön ilmoittaa paikalliselle ELY-keskukselle. (Kasvonaamion verran uskallat varmasti ottaa ilman ELY:n ilmoitustakin.) Muu kuin omaan käyttöön nostettu turpeenotto on aina luvanvaraista.
Maan pintakerroksessa kasvaa erilaista kasvustoa. Niillä on myös taloudellista arvoa. Voit myydä esimerkiksi jäkälää, varpuja ja kuusenkerkkiä. Marjat ja sienet ovat myös rahan arvoista raaka-ainetta, mutta ne eivät ole pelkästään sinun vaan jokamiehenoikeuksien nojalla kuka vaan voi kerätä ja myydä niitä mailtasi. Myös muokatulle uudistusalueelle kasvaneet korvasienet ovat jokamiehen omaisuutta, vaikka sinä oletkin mahdollistanut niiden kasvun rahallisella panoksellasi.
Ruokaa ja aineettomia arvoja
Jos palstasi sattuu rajoittumaan vesistöön, voit pilkkiä ja mato-onkia itsellesi ravintoa. Näin voit tosin tehdä melkeinpä missä vaan muidenkin omistamilla mailla. Pyydysten, kuten katiskan ja verkkojen pito, vaatiikin sitten luvat. Sinulla saattaa maanomistuksesi myötä olla ns. oikeus yhteisiin vesialueisiin, eli omistuksesi mahdollistaa pyydyskalastuksen jollain tietyllä vesialueella. Edelleen tarvitset kuitenkin pyydysluvat ja kalastonhoitomaksu tulee olla maksettuna.
Entäpä metsässä vaelteleva eläimistö? Voit läimäistä hengiltä verta imevän hyttysen iholtasi joutumatta edesvastuuseen. Isoimmissa otuksissa kannattaa käyttää harkintaa. Omalla maalla sinulla on metsästysoikeus, eli lupa metsästää. Voit myös vuokrata metsästysoikeuden metsästysseuralle, kuten suurin osa maanomistajista tekeekin.
Vaikka sinulla on oikeus metsästää omalla maalla, et kuitenkaan voi vapaasti metsästää riistaeläimiä, ellei sinulla ole suoritettuna metsästäjätutkintoa. Se, mitä ja miten todellisuudessa voit metsästää, on määritelty lainsäädännössä.
Maisemat, tuoksut, raikas ilma ja linnun laulu ovat asioita, joita on vaikeaa mitata rahassa. Metsässä liikkujan verenpaineen lasku ja vastuskyvyn nousu ovat nekin arvokkaita asioita. Omassa metsässä voit itse päättää siitä, miltä metsäsi näyttää ja tuntuu tulevaisuudessa. Tuuli, tuhohyönteiset ja sienitaudit saattavat sotkea suunnitelmiasi, mutta suuret linjaukset ovat päätäntävallassasi, kunhan huomioit lainsäädännön, metsänhoitosuositukset ja sertifiointikriteerit.